Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Bad Breeding laat niks heel van het Stroomhuis

Bad Breeding laat niks heel van het Stroomhuis
Guido Segers

Vrijdagavond is een prima avond voor een punkshow en die hebben we in het Stroomhuis dankzij deze boeking van de Effenaar. Het Britse Bad Breeding uit Stevenage wist eerder al furore te maken op Hit The City en Roadburn in 2023, maar stond ook in 2014 al in deze zaal. Toen stond het podium nog andersom en was het proppen, en opende de groep voor Eagulls. Toen ook bleven enkel de smeulende resten van het podium achter na deze band, die niet onterecht vaak met Crass vergeleken wordt qua esthetiek. Er is een gezellige drukte vroeg op de avond en nu mag het aan.

Tekst: Guido Segers | Foto’s: Theo Visser

Het gaat er vandaag even lekker vol op in het Stroomhuis en er is echt een reden om op tijd naar shows te gaan en dat zijn supportacts die er ondanks het vroege tijdstip voor gaan. Dit keer twee maal uit de lokale stal, maar Azijnpisser missen is echt eigen fout. De band gaat er zonder pauze’s gewoon keihard op en zangeres Lieke staat al snel voor het podium de pit een beetje wakker te maken. Dat wil nog niet echt, maar je voelt de energie in de zaal en dat kan ook niet anders.

De zaal is inmiddels goed aan het vullen en er stuitert een cohort embryopunks rond die collectief Azijnpisser shirts hebben gekocht (en zelf gesigneerde exemplaren zijn niet ongewoon). Het lijkt alsof de toeschouwers nog niet helemaal klaar zijn om in beweging te komen en na een aantal in-your-face momenten met de zangeres ontstaat er wat ruimte voor het podium, maar je ziet al genoeg tekenen voor een goede avond. En laten we wel wezen, lekker de boek op gang krijgen is sowieso iets waarin Azijnpisser zich onderscheid.

Pressure Pact lijkt vandaag zin te hebben om het publiek een beetje te sarren. Frontman Lennard is weer lekker cynisch, maar ook goed bij stem en de geoliede machine draait weer op volle toeren. Snoeihard komt Pressure Pact binnen. Rens van Bree heef zijn bas weer opgeborgen en kruipt hier achter de drums voor de tweede set van de avond. ┬áDe Neanderthaler-rondstamp-moves van hun zanger, belichamen het primitieve karakter van Pressure Pact. Geen moderne poespas, gewoon keihard stompen met hun favorieten, zoals ‘Scared of the Streets’. D

e energie is hoog en de pit begint te kolken als het golfslagbad in de Tongelreep dat vroeger deed. De band heeft ook een nieuwe EP uit, getiteld ‘Visions of Terror’ en het nummer ‘Big City Stinks’ wordt vandaag opgedragen aan Eindhoven. Het gaat er echt op en de pit komt volop in leven, dit zijn de shows waar het Stroomhuis zo tot leven komt.

En dan is het tijd voor de Britten van Bad Breeding het kost zanger Chris Dodd nog geen 2 minuten om op de speakers te klimmen. De band uit Stevenage vindt meteen aansluiting op de hoogspanning die achtergebleven is na Pressure Pact. Dodd spuugt zijn woeste teksten en frustratie uit over het publiek en is continue als een ‘Waar is Wally’-re-enactment ergens in de zaal, op een speaker of geknield voor het drumstel. Daar lijkt het alsof hij met de drummer een volume-strijd aangaat en zo de hardcore-knop nog een tandje harder hoger wil opschroeven.

Er is iets grimmigs aan een optreden van Bad Breeding, wat natuurlijk zit in de materie en de boodschap. Het is alsof Dodd tegen wil en dank de hele wereld wakker probeert te schreeuwen over wat er mis is. De wortel van alle problemen, die niemand lijkt te zien. Vandaar de absolute furie op ‘Burn This Flag’ als toch een vroeg hoogtepunt. Het geluid staat vaak de verstaanbaarheid in de weg, maar de energie is niet te ontkennen. Bad Breeding sleept iedereen mee in de revolutie en de normaal vriendelijke en beleefde Dodd is de voorganger vanavond. Hij blijft zich fysiek in bochten wringen om die vocalen eruit te persen en dat merk je aan de overgave. Dan is er ook de synergie tussen de bandleden, die hun instrumenten aanvallen met ongekende furie. Het is een synergie die deze muziek brengt, ook onder het publiek, en dat vuur smeult nog na lang nadat de laatste noten zijn weggestorven. Bad Breeding laat niks heel van het Stroomhuis.

En nog wat meer…