Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juli 2024

Scroll to top

Top

Jera on Air viert 30 jarig jubileum met zeer geslaagde editie

Jera on Air viert 30 jarig jubileum met zeer geslaagde editie
Bram Geurts

Het dertigjarig bestaan van festival Jera on Air in het Limburgse Ysselsteyn werd afgelopen weekend groots gevierd met een extra festivaldag. Van een kleinschalig evenement georganiseerd door het lokale jongerencentrum tot een 30e jubileum editie van 4 dagen, met een record van ruim 15.000 bezoekers op de vrijdag, die van heinde en verre naar Ysselsteyn trekken. Het is Jera on Air gelukt om uit te groeien tot een van de spraakmakendste festivals in de punk, hardcore en metalcore. Ook deze editie hebben ze de naam weer hoog weten te houden en de lat voor henzelf wederom  iets hoger gelegd. Het is een prestatie van formaat.

Jera on Air blijft een bijzonder fijn festival. Een knus terrein, actief publiek en een flinke bak aansprekende namen, maar toch helemaal georganiseerd door een groep vrijwilligers die elke dag weer met een grote glimlach rondlopen. Dit zorgt ervoor dat de sfeer op Jera on Air erg prettig is, het voelt echt als thuiskomen en ondanks de grootte alsnog kleinschalig. Hopelijk kunnen ze dat gevoel vast blijven houden, want het is 1 van de unieke kenmerken die dit festival zo enorm fijn maken.

De liefde van de vrijwilligers, publiek en de bands hebben ervoor gezorgd dat dit jaar de 30e gevierd kon worden. En hoe kan je dat het best vieren? Juist, door het publiek te trakteren met een extra dag! Speciaal voor de jubileum editie is de zondag toegevoegd met als verrassende headliner The Prodigy. Verder betraden het weekend mooie namen het podium zoals Architects, Dropkick Murphys, Sum41, Electric Callboy, While She Sleeps en natuurlijk.. Orgel Joke en George Baker!

Dat het festival niet enkel draait om de grote namen blijkt wel uit de energie die het publiek terug geeft aan alle bands. Bij elke show zijn er vanaf het 1e moment crowdsurfers, moshpits en meezingers. Al vroeg op de dag kunnen relatief jonge bands als Thrown en Bleed From Within op volle tenten rekenen. Het verlaagde podium van de Buzzard wordt gretig gebruikt door stagedivers en the Hawk wordt afgebroken bij acts als Orgel Joke. Jera on Air is een uniek festival in Nederland en daar mogen ze trots op zijn.

Een van de hoogtepunten dit jaar was natuurlijk het Duitse Electric Callboy. Twee jaar geleden hebben ze ’s middags laten zien hoe je een tent op zijn kop moet zetten. Nu met meer hits en een dikkere show doen ze het als headliner feilloos over. Ook als je de gimmick niet leuk vind kan je niet ontkennen dat de heren een zeer energieke show neer hebben gezet.

Een rare keus in de line-up was dat Sum41 als subheadliner voor Dropkick Murphys was geprogrammeerd. Dit was het laatste Nederlandse festivaloptreden van Sum41, de uitgelezen kans om hen als headliner af te laten sluiten. Aan meezingers, pogo-pits en crowdsurfers in ieder geval geen gebrek. Vrijwel iedereen in de tent kon elk woordje meeschreeuwen. Een mooi afscheid voor de heren. Op 21 oktober nemen zij officieel afscheid in de Mainstage in Den Bosch.

Om eerlijk te zijn wisten we niet zo goed wat te verwachten van de show van The Prodigy. Sinds het overlijden van Keith Flint voelde het alsof zij nooit meer de show konden leveren zoals voorheen. De energie is er zeker nog met waarschijnlijk de meest spectaculaire licht- en lasershow die ooit in Ysselsteyn heeft plaatsgevonden.

Dat hardcore leeft wordt keer op keer weer bevestigd in de Buzzard. Bands als Get The Shot, Comeback Kid, Zulu, Scowl en Lionheart gaan lang na hun optreden nog verbijsterd zijn over wat er allemaal tijdens de optredens gebeurde. Crowdsurfers, stagedivers, rondvliegende vuisten, schoenen en veel bloedneuzen. De energie (en temperatuur) in deze tent zijn altijd van hoog niveau.

Blijkbaar stond het logo van Architects dit jaar wel groot genoeg op de poster, want na het debacle van 2019 zijn zij nu wel naar Ysselsteyn gekomen. Niet alleen met een groot logo, maar ook met een grote show. De heren zijn sinds hun laatste Jera on Air optreden flink gegroeid. Nu Architects deze stap gemaakt hebben, verwachten we dat While She Sleeps over een paar jaar ook de headline spot te pakken heeft. Deze show deed niet onder aan de show van Architects, misschien waren ze zelfs iets beter.

Daarnaast nog even een eervolle vermelding voor Brutus en Amenra. Beide bands vallen muzikaal misschien niet helemaal in het straatje van Jera on Air, maar hebben wel een overtuigende show neergezet en de nodige hoofdjes doen knikken. Kortom: een jubileum voor in de boeken, maar volgend jaar gewoon weer 3 dagen (al heeft de organisatie de toezegging voor de komende 10 jaar om ook een 4e dag te mogen invullen). Voor nu staan 26, 27 en 28 juni 2025; markeer hem vast met een dikke stift in je agenda!