Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Over ons

Eindhoven, de stad bij uitstek voor je portie metal, rock (& roll), punk en hardrock

Eindhoven Rockcity, voortgekomen uit de muzikale riolen van de stad. Wij komen altijd boven drijven. Ruig en stoer. Continu in beweging. Eindhoven is de rock (&roll), metal, punk, hardrock stad bij uitstek! Eindhoven Rockcity bestaat uit een groep vrijwillige enthousiastelingen die het laatste nieuws brengen en verslag doen van concerten/festivals en stukjes schrijven over alles wat er in onze mooie Eindhovense Rock metropool plaatsvindt. Wij organiseren zelf geen shows of evenementen.

About Us

Eindhoven Rock City baby!

Muziekgenres als metal, rock & roll, hardrock, punk en stoner zijn niet zomaar voor iedereen weggelegd. Deze en aanverwante stromingen, met al haar subgenres, zijn min of meer als underground te betitelen. Bovendien, buiten de groep aan fanatieke liefhebbers en kenners, door het “3FM en Radio 538 publiek” vaak afgeschilderd als pokkenherrie.

Echter in Eindhoven spelen ze jarenlang een belangrijke rol in de muzikale geschiedenis van de stad en voert de beweging zelfs voorzichtig een boventoon in de huidige muziekcultuur. Want laten we eerlijk zijn, als de ruige mannen van Peter Pan Speedrock op Strijp-S met een portie onvervalste hardrock het nieuwe onderkomen van het Eindhoven Dagblad leven in mogen blazen, dan kunnen we voorzichtig stellen dat de scene in de lichtstad leeft.

Samen met bands als Candybar Planet, The Spades en 7Zuma7 vormden Peter Pan Speedrock midden jaren negentig de basis van de Eindhoven Rockcity stroming. Maar ook Bang Bang Bazooka, The Goods, Suimasen, Def Americans en Stuurbaard Bakkebaard kwamen om de hoek kijken. Je zou een hele stamboom kunnen maken van bands uit Eindhoven die ontstaan zijn uit andere bands en nu elkaars bandleden en bandbusjes lenen. Waar een aantal van de oudgedienden zijn verdwenen, dient momenteel een hele nieuwe generatie zich aan om het Rockcity vaandel hoog te houden. Komatsu, Heretic, An Evening With Knives, Baklawai, White Boys Wasted en Albaster zijn mooie voorbeelden hiervan.

Live muziek in Eindhoven Rockcity

Met het ter zielen gaan van het legendarische Dynamo Open Air van enige jaren terug verloor Eindhoven een enorme publiekstrekker. Maar onkruid vergaat niet en de liefde voor de muziek net zo min. Uit de riolen van Eindhoven heeft de scene zich met passie teruggevochten en inmiddels voor gezorgd dat prachtige evenementen vele bezoekers uit binnen- en buitenland trekken.

We nemen nu wel erg grote stappen door de rauwe rock en metal geschiedenis, maar een blik op het keur aan de huidige evenementen, zoals Revolution Calling, Dynamo Metalfest, Eindhoven Metal Meeting, Into the Void, Prognosis, Helldorado, We Are Electric en het meest recente Faster & Louder maakt duidelijk dat er iets moois staat. Ook de kleinschaligere ‘feestjes’ zoals Sonic Boom, Bloodshed Fest en Klokrock Orange staan goed op de (inter)nationale kaart. Eindhoven Rockcity is daarmee al jaren een begrip.

Nog even over de mannen van Peter Pan Speedrock gesproken; het door deze band georganiseerde Speedfest was een zeer aansprekende voorbeeld. De oude fabriekshallen van het klokgebouw waren 10 jaar lang hiervoor de plaats van handeling. Ieder jaar tegen het einde van het kalenderjaar vonden duizenden bezoekers uitgedost met vetkuiven, tatoeages, petticoats, spijkerjacks, legerkisten, leren broeken en Dr. Martins hun weg naar Strijp-S. Een verplichte kledingstijl is er echter niet en vooral de muziek en het bier zorgt voor een gemoedelijke en broederlijke sfeer. Het is typerend voor het aansprekende event, dat na de 10e editie jubileum editie vorig jaar op het hoogtepunt er mee stopte. Inmiddels hebben Helldorado en Revolution Calling het gemis van Speedfest opgevuld en deze plek in het Klokgebouw en op de festivalkalender overgenomen.

Clubcultuur

Naast de evenementen mag de rol van de clubs en stichtingen zeker niet worden onderschat. De vele concerten die jaarlijks van de grond komen door en in de zalen en op de podia van Dynamo, The Jack, The Saint, Effenaar, TAC, en PopEi vormen een belangrijke basis, waarbij regionaal talent ook ruim de kans krijgt. En jong talent krijgt ook nog eens de juiste begeleiding en opleiding. Er is door het Summa College een heus Rock City Institute opgericht en biedt daarmee als eerste in Nederland een MBO artiestenopleiding voor iedereen die werkzaam wil zijn in de muziekindustrie.

Platenlabel

Het hoofdkantoor van Philips mag dan vertrokken zijn naar Amsterdam, als zelfverklaard Rockcity viert de stad momenteel hoogtij als nooit tevoren. Bands als Blackbone en Mozes and the Firstborn breken internationaal door en het recente ontstaan van een geheel nieuw platenlabel Lighttown Fidelity, met (vinyl) releases van onder meer Komatsu, White Boys Wasted, Candybar Planet, Wolfskop en The Dirty Denims, onderstreept nog maar eens dubbeldik dat Eindhoven momenteel met recht de titel Rockcity mag dragen.

“If you think you are too old to rock’n’roll, then you are! – Lemmy Kilmister (Motörhead)”

 

 

 

eindhoven-rockcity-logo