Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 september 2024

Scroll to top

Top

In gesprek met Frank van den Muijsenberg over de ED LP Top 100

In gesprek met Frank van den Muijsenberg over de ED LP Top 100
Guido Segers

Komende woensdag, 23 december, is er een bijzonder feestje in het Blue Collar Hotel. Het Eindhovens Dagblad presenteert dan namelijk de regionale album top 100. De honderd beste platen uit de regio van Eindhoven met vijf live acts. Is weer wat anders dan de vaste riedel van de top 2000. We spraken met Frank van den Muijsenberg van het Eindhovens Dagblad over de lijst, de Doe Maar discussie en de avond zelf.

Even vooraf, dus meteen in je agenda zetten: 23 december, Blue Collar Hotel. Het belooft echt een leuke avond te worden.

ERC: Hoe is de ED LP top 100 ontstaan?

Frank: “Eigenlijk komt het voor uit de Top 2000, die is altijd erg prominent aanwezig rond deze tijd van het jaar. Ik kan me niet altijd helemaal vinden in die lijst en de manier hoe die opgezet wordt. Ik liep zelf al langer rond met het idee om een eigen albumlijst op te zetten vanuit het Eindhovens Dagblad. We hebben met dat idee gespeeld binnen de cultuurredactie en we kwamen tot de conclusie dat het dan een echt regionale lijst moet worden. Er is veel moois gemaakt in de regio en daar is prima een lijst van samen te stellen.”

Frank van den Muijsenberg

Frank van den Muijsenberg

ERC: Het samenstellen van de selectie platen moet wel een aardige klus zijn geweest. Is het niet lastig om dat bij elkaar te zoeken?

Frank: “Het samenstellen heeft wel een goede werkweek gekost, daar ben je inderdaad wel even zoet mee. Natuurlijk kunnen we geen perfecte selectie maken, we moeten ook verhalen schrijven als redactie natuurlijk. Toch denk ik dat we alle albums die essentieel mogen heten op de lijst hebben staan. Stemmers mochten zelf ook toevoegingen aandragen.Er zijn geen toevoegingen gekomen die ook in de uiteindelijke lijst zijn belandt, maar daardoor hebben we voor de toekomst een completer beeld. Dankzij die deelname komen we dan toch verder. Het enige punt van discussie was Doe Maar.”

ERC: Wat was dan de discussie rondom Doe Maar?

Frank: “Doe Maar heeft natuurlijk wortels in Brabant, maar we konden ze niet echt tot deze regio rekenen. Ernst Jansz was natuurlijk wel begonnen met muziek in Neerkant, maar dat was het prille begin. We vonden het zelf te ver gaan om als krant nu plots Doe Maar te claimen voor de regio, dus besloten we de band er buiten te laten.

Toen nam Ernst Jansz zelf contact op met ons, hij was enthousiast over het idee en was van mening dat Doe Maar toch echt in de regio hoorde. Niet alleen begon het hier allemaal, vele mensen uit de regio zijn betrokken en instrumenteel geweest bij de vorming van de band. Wie zijn wij dan om dat tegen te spreken, dachten we. Dat was dag één van de stemming en we hebben toen alle Doe Maar albums toegevoegd. Er zijn er aardig wat in de lijst terecht gekomen.”

ERC: Komende woensdag wordt de lijst gepresenteerd in het Blue Collar Hotel. Wat gaat er allemaal gebeuren?

Frank: “Het is een strak geplande avond met hopelijk een strak geplande uitvoering, maar dat weet je natuurlijk nooit van te voren. We hebben vijf muzikale acts die in de lijst staan, die wat zullen spelen. Dat bestrijkt een enorm spectrum, want we hebben Django Wagner, Lenny Kuhr, Bots, JW Roy en Black-Bone op de planning staan. Dus van de volksmuziek naar de hard rock op één avond.

Ook zal wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou vijf nummers fluiten, waarna mensen mogen raden en prijzen kunnen winnen. We gaan uiteraard ook de top 10 onthullen en draaien en de Peter Borgers Popprijs overhandigen aan de nummer één. Die zal overhandigt worden door Lody Borgers, de zoon van rockcity icoon Peter Borgers, die in 2013 veel te jong overleed.

De prijs zelf is ook bijzonder. Peter was gek van gitaarpedalen en we hebben Lody gevraagd de favoriete van zijn vader te kiezen. Deze is de inspiratie voor een kunstontwerp voor de prijs zelf. Het is dus best een bijzondere trofee geworden. Als we een prijs naar Peter gaan vernoemen, dan moest het wel iets bijzonders zijn. Zelf zou hij daar denk ik om lachen. De nummer één blijft wel geheim tot die avond zelf.”

ERC: Hebben jullie zelf ook allemaal gestemd?

Frank: “We hebben uiteraard zelf ook gestemd, maar ik weet niet wat daar de top vijf van is. We hebben een groep van 50 kenners gevraagd om ook te stemmen. Deze zijn iets zwaarder geteld om een tegenwicht te bieden aan bands die gaan lobbyen om stemmen. Dan krijg je albums in de lijst, die alleen stemmen hebben omdat Jantje toevallig Pietje kent die in de band speelt. Dat zou jammer zijn. De experts die we bevraagd hebben zijn mensen als Peter Koelewijn, Frits Spits, mensen van de Effenaar en een aantal collega’s van het ED. Het doel daarvan is dus om een gebalanceerde lijst te krijgen.

Mijn eigen lijstje laat ik even achterwege, maar ik heb wel wat verwachtingen en hoop bepaalde namen terug te zien in de lijst. Zo hoop ik dat Armand in de top 10 terug komt, dat verdient zo’n icoon. Zelf ben ik enorm liefhebber van het album ‘In Mijn Eigen Koninkrijk’ van Eric van Dijsseldonk, maar die heeft de lijst niet gehaald. Jammer, maar daar kan ik niks aan doen. Voor mij is ook ‘Deze Jongen’ van Gerard van Maasakkers een geweldige plaat. Mensen noemen dat nog steeds streektaalmuziek, maar als je naar het werk kijkt van Van Maasakkers, dan maakt hij eigenlijk gewoon prachtige popliedjes. Zijn invloed is ook terug te zien bij andere muzikanten zoals Björn van der Doelen, die verbazend goed scoort trouwens bij zowel de specialisten als de stemmers.”

ERC: Gaan jullie dit vaker doen?

Frank: “De reacties zijn goed en bij ons op de redactie is iedereen erg enthousiast hierover. Wij vinden het supertof om dit te doen, dus ik hoop dat we dit door kunnen zetten. Misschien kunnen we een liedjes top 100 doen uit de regio, maar ook is het mogelijk om het Brabant-breed te doen in samenwerking met de andere regionale kranten. Wij zien genoeg mogelijkheden!