Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 14 september 2024

Scroll to top

Top

Interview: Here Be Flames

Interview: Here Be Flames
Guido Segers

‘Opposites attract’, dat zegt men wel eens. Dat geldt zeker voor de nieuwe formatie uit Eindhoven Here Be Flames, die de talenten van Dani Rogosic en Marcus Bodine verenigt. Met een EP op komst en de eerste live show in de agenda is het tijd om polshoogte te nemen bij de heren. We spraken met Dani en Marcus over muziek van nu, audio-gehoor, shows en samenwerken.

Het duo heeft net de eerste video naar buiten gebracht. Krachtige beats worden ondersteund door gitaarkunsten en catchy hooks. De duistere vocalen van Marcus Bodine vullen de gaten tussen het vette gitaarspel van Dani Rogosic. Het geluid heeft iets nostalgisch, maar ook iets nieuws en vers. Die twee kanten en tegenstellingen kom je overal tegen bij Here Be Flames, ook aan de keukentafel waar de goedlachse Dani en de broedende Marcus plaats hebben genomen. Toch zorgen juist die tegenstellingen voor een uitstekende samenwerking.

De twee kwamen elkaar per toeval tegen via een project van Hans Geurts, getiteld ‘Gashunters’. De progrock toetsenist was op zoek naar muzikanten. “Hij was op zoek naar zangers en gitaristen, ik ben er uiteindelijk niet aan toegekomen door drukte om iets in te zingen, maar bekeek achteraf de video’s en zag Dani aan het werk.” vertelt Marcus. De gitarist imponeerde hem genoeg om eens te overwegen contact op te nemen. “Ik was toen nog volop bezig met Deadcell, dus dat plan is een jaar lang blijven liggen. Nadat we met Deadcell onze laatste show hadden gespeeld in Londen was ik eigenlijk van plan om helemaal te stoppen met bands, maar ik kreeg zoveel opmerkingen dat het jammer was en dat ik door moest gaan. Toen heb ik Dani eens een bericht gestuurd…

We zaten op mijn balkon in de zon…” mijmert de goedlachse Dani. De twee spraken af en vonden een overeenkomst in hun gedeelde visie op muziek. Met beiden een achtergrond in productie en een goed audio-oor kwamen de twee tot de basis: elektronische rock, zang en gitaar. “Ik verdiende al jaren mijn centen in het cover-circuit, en naast al die bruiloften en Frans Bauer nummers had ik enorm veel zin om een eigen ding te gaan doen, naast mijn eigen project The Rogosic Chronicles uiteraard! Marcus en ik voelden elkaar prima aan hierin, en zo begon Here Be Flames”, aldus Dani. Marcus ging in eerste instantie nog op zoek naar een drummer: “We hebben wel samengewerkt met een ex-drummer van My Favorite Scar, maar dat wilde niet echt van de grond komen. We hebben dus ook besloten om het bij een duo te houden. Zodra er een persoon bij kwam, begon de chemie ook stroever te voelen.

12755432_1136387296380804_1930429341_o

Marcus brengt in Here Be Flames zijn ervaring met Industrial mee, de eenvoud en het beukende grondwerk. De invloed van Deadcell is terug te horen, maar toch is de sound anders. Dani is de man van de techniek, met een behoorlijk portfolio aan bands. SPCHLSS is de voornaamste die hij noemt, maar ook de band NL FINE$T, onder andere met leden van Dayfly, en de band van Kenny B. Steeds liep Dani tegen hetzelfde probleem aan: Commitment. Ook speelde hij eens een solo op het podium met Manuela Kemp en het Phileutonia orkest (er is beeld van). Het wilde niet echt lukken om iets van de grond te krijgen met de bands.“ Geen tijd, andere interesses, of het gewoon niet eens worden, het wilde gewoon niet. Toen heb ik bands een beetje afgezworen. Ik werk wel aan The Rogosic Chronicles. Dat is mijn eigen project, waar ik elk jaar een plaat mee uitbreng. Elke plaat pakt een softe of harde kant en experimenteert in die hoek. Er tussen wil ik niet zitten.” Aldus Dani over zijn werk. Hij is nu actief als breed inzetbaar muzikant. Hij geeft les, neemt op, speelt mee, regelt jamsessies, boekt bands. Wat dat betreft was er ook meteen een link tussen de twee, beiden hebben het audio-oor wat je in de studio dient te ontwikkelen.

Ik doe heel erg veel werk met mijn eigen audioproductiebedrijf voor diverse doelen, van videogeluid tot games en beeldproducties. Dani heeft dat ook en daarom kunnen we goed met elkaar sparren over hoe iets moet klinken. We spreken dezelfde taal en gaan dan voor een topproductie. Denk aan een Dragonforce, maar dat doen wij met een beperkt budget. We kunnen ook alles tegen elkaar zeggen en enorm open zijn in de samenwerking, dat is zeldzaam in de muziekwereld,” vertelt Marcus. Dani regelt ook jam sessies in het Muziekcafé in Helmond. Volgens Marcus mist hij het ego van de virtuoos die hij is, wat hem in staat stelt om naar het geheel te kijken en niet alleen zijn eigen bijdrage. Dani is de andere kant van het Here Be Flames geluid, de techniek.

We willen natuurlijk wat meer weten over het geluid van Here Be Flames. Ik leg mijn eigen bevinding dus voor aan de twee heren: industriële gitaarporno met poppy hooks. Lachend reageert Dani: “Dat is een hele goeie, mag dat de titel worden van het artikel!”. Het past wel, heerlijk gitaarspel over beukende beats met een heerlijk catchy element er in verstopt. “Voor mij is het geluid van Here Be Flames muziek die van nu is. Muziek van nu zijn groepen als Pendulum en Celldweller. Groovende en pakkende riffs in combinatie met de kracht van electronica en industrial,” zegt Marcus. Dani vult hem direct aan: “…maar het is ook het technische werk. Veel bands hebben wel die goede riffs, maar missen de echte techniek dat komt kijken met traditionele vaardigheid met je instrument. Denk aan artiesten als Dragonforce, Yngwie Malmsteen, Steve Vai en Joe Satriani als verrijking van die krachtige sound. De techniek en complexiteit bovenop die simpele, maar effectieve basis.” Daar voegt hij nog een compliment aan toe voor Marcus: “Dat vond ik de kracht van Deadcell, met heel weinig een krachtige sound neerzetten.”

Bij het luisteren naar de muziek die de band al heeft laten horen, hoor je het ook meteen terug. De ongewone combinatie van industrial met power metal. Voor de heren geen verrassing om dit terug te horen, geeft Marcus aan. “De EP heeft nummers die neigen naar het Manowar gevoel. Dat is bewust en met een knipoog, net als het beeldmateriaal waar je ons ziet met een zwarte outfit en engelenvleugels. We komen de mensheid weer echte epic rock brengen! Die boodschap moet je niet te zwaar nemen, maar we willen wel echt tastbaar maken wat we willen doen. We willen ook niet te duister zijn, maar wel ruig en episch. De sound zal ook minder naar de metal gaan neigen, we willen toch een wat meer poppy kant opzoeken zonder écht commercieel te klinken.” De EP wordt ook begeleidt met drie videoclips, een waar drieluik, gefilmd in een oud klooster. Die video’s pakken precies die sfeer die Here Be Flames wil uitdragen. ‘Queen Of Lies, ‘The Heart Way’ en ‘I’m A Mountain’ heten de nummers, waar van de tweede de titeltrack wordt.

Als we het over de EP hebben, worden zowel Dani als Marcus nog wat enthousiaster over de werkwijze en chemie tussen het duo. De band doet alles zelf, omdat ze allebei productievaardigheden en een kritisch oor hebben. “We hebben een eigen label, dus zelf uitbrengen was een logische keuze. Ook de opnames en mix doen we zelf in onze studio’s, en dat geeft ons ook ongelooflijk veel vrijheid. We wilden ook pas naar buiten treden als band wanneer we echt wat nieuws te bieden hebben, en dat gaat zeker lukken met deze EP. We houden elkaar scherp en dagen elkaar constant uit, dat helpt om het beste resultaat te krijgen. Het gaat nu eerst om de exposure en wij geloven in wat we maken. We vertrouwen er op dat dit opgepikt zal worden,” vertelt Marcus optimistisch.

Maar eerst ligt onze focus op de eerste live show,” meldt Dani terecht. Het is wel duidelijk dat de band plannen heeft, maar een eerste try-out in het Muziekcafé in Helmond staat op 26 februari in de agenda. Over die show willen we het natuurlijk even hebben: “We gaan ons nu volop richten op die show. De mixtapes goed krijgen, repeteren en zorgen dat alles perfect is. Ik heb eigenlijk veel te moeilijke riffs geschreven voor een live show, want in de studio wil ik steeds net te ver gaan. Live spelen wordt zweten voor mij.” Marcus heeft nog meer plannen voor de live set. “Ik wil een interactief element toevoegen aan de set. Op die manier worden mensen deel van de performance, en vervaagt de grens tussen publiek en artiest. Dat is toch een extra dimensie.” Dani vult enthousiast aan: “Zoiets als Rockbitch eigenlijk… maar dan wel anders. We spelen ook echt live overigens, geen tweede gitaarsolo op band bijvoorbeeld. Gitaar, bas en vocalen zijn zuiver live.” De insteek is om nog meer improvisatie en vrijheid te hebben, ook met samples en video.

Primeur voor onze lezers, de tweede video van Here Be Flames!

Video is het tweede belangrijke element in de live act. Een act waar genoeg plannen voor klaar liggen overigens en al de nodige interesse voor is getoond. Het beeld wordt ook zelf gemaakt, beaamt Marcus: “Ik heb een stichting en vanuit daar hebben we een netwerkje van mensen die ontzettend handig en professioneel zijn. Gelukkig waren deze ook erg enthousiast over dit project en wilde men graag helpen. Voor de video’s hadden we ook geluk dat we op locatie een ervaren lichtman troffen met een hoop materiaal. Het resultaat is ongelooflijk vet.” Het moet ook wel écht goed zijn, want Dani en Marcus zijn niet snel tevreden. Dani blikt al vooruit naar de toekomstige optredens: “Als we groeien en grotere shows gaan spelen, willen we wel écht een act neer kunnen zetten. We willen iets compleets presenteren, dus we zullen elkaar blijven uitdagen.

Here Be Flames kiest dus niet voor het makkelijke pad en blijft vernieuwing opzoeken. Een koers zowel die spannend als vernieuwend is, maar dat ook kan rekenen op onbegrip. Nerveus worden beiden daar niet van. Voor Marcus is het ook een natuurlijke keuze, omdat dit het pad is van zijn inspirators: “Het zou voor mij niet natuurlijk aanvoelen om de veilige keuze te maken. Voor mij zijn goede bands pioniers, zoals het Amerikaanse 3Teeth dat nieuw leven in de Industrial scene blaast. Met Deadcell heb ik ook niet het makkelijke pad gekozen en enorm veel bereikt. Rock raakt steeds meer in de verdrukking, dance neemt het over en dus zal er vernieuwd moeten worden. Dance is dus een logisch onderdeel, maar daar ontbreekt de techniek vaak, het ambacht van een virtuoos.” Dani haalt ook inspiratie uit de extreme hoek: “Juist de bands met een extreem geluid vind ik gaaf, maar dan ook met de kunst om het hoorbaar te maken voor de leek, en om te zetten naar iets wat bij Here Be Flames past. Een band als Animals As Leaders doet bijvoorbeeld enorm gave dingen.

Muziek is een avontuur en ontdekkingsreis voor het duo, op zoek gaan naar het experiment en het onbekende in oud en nieuw legt Marcus uit: “Ze zeggen dat je na je dertigste levensjaar niets nieuws meer gaat waarderen, maar ik luister nog altijd naar dingen die ik niet ken. Bands als Like Moths to Flame of Asking Alexandria vernieuwen het genre. Of het nou dance, metal of experimentele muziek is, dat nieuwe in je geluid is het belangrijkste.